text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

36SMnPb14 är ett medelkolhaltigt automatstål vilket betyder att analysen är anpassad för att främja skärbarhet på bekostnad av övriga egenskaper. Stålet kan maskinbearbetas med höga skärhastigheter och spånor är korta vilket underlättar bearbetning i obemannade maskiner. Jämfört med 11SMnPb30 är tillsatserna av svavel och bly lägre i 36MnPb14 då även den högre kolhalten har positiv inverkan på skärbarhet. Blyets främjande effekt på skärbarhet härrör från dess låg smältpunkt eftersom blypartiklarna i stålet smälter intill skäreggen och bidrar lokalt till smörjning. Det kalldragna utförandet (”+C”) bidrar också till den goda skärbarheten. 

36SMnPb14 +C standardiseras i SS-EN 10077 - 3. Den (utgången) SS-beteckningen är 1957 - 04. Grundstålet 36SMnPb14 har bättre hållfasthet än 11SMnPb30 och kalldragningen förbättrar sträck- och brottgränsen ytterligare. Den minsta tillåtna sträckgränsen kan vara 390 eller 360 MPa beroende på dimensionen N (där N = avståndet mellan motsatta plana ytor). Intervallet för brottgräns sänks med ökande N-värde medan den minsta förlängningen som tillåtas vid dragprovning ökas något. 

N-toleransen för 36SMnPb14 +C som kalldragen sexkantstång är ganska god, nivå h11 enligt definitionen i ISO 286 - 2. Dessutom är rakheten betydligt bättre än vad som är typisk för varmvalsad stång och pilhöjden är som mest 0,001 gånger stångens längd. Rakheten är en viktig egenskap när stålet ska bearbetas i stångmatade maskiner. 

36SMnPb14 +C har mycket begränsad svetsbarhet. 

Om applikationen kräver en slitstark yta går 36SMnPb14 att induktionshärda. Dessutom och vid behov kan stålets grundhållfasthet höjas väsentligt genom härdning och anlöpning.   

Produktdetaljer
Stäng Snabborder
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.