text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

Tillverkningen av rostfri stång börjar med ett stränggjutet stångämne eller en smälta som sedan får sin form i ett varmvalsverk för stång. Valsar i olika form används för att producera en rad dimensioner och tvärsnitt, t.ex. runda, kvadratiska, rektangulära, sexkantiga eller vinklade profiler. Liksom med andra former av rostfritt stål måste stängerna glödgas och betas, annars blir korrosionsmotståndet försämrat. Ett undantag är skalad eller svarvad rundstång som bara behöver glödgas, eftersom ytoxiden från värmebehandlingen försvinner vid maskinbearbetning. För bättre dimensionstolerans kan rostfria stänger slipas (rundstång) eller kalldras (rundstång och sexkantsstång). Dimensionstoleransen för rundstång blir då ISO h9 vilket innebär ett toleransintervall för diameter på ca 0,1 mm eller mindre, beroende på dimension. Dessutom är diametertoleransen för maskinbearbetad stång (skalad eller svarvad) bättre än i glödgat och betat tillstånd. Rostfri stång används ofta i verkstadskomponenter och bearbetbarhet är alltså en viktig faktor. Om bearbetningsegenskaperna är avgörande finns det rostfria automatstål med förhöjt svavelinnehåll, men den ökade bearbetbarheten uppnås på bekostnad av korrosionsresistensen. För övriga sorter kan rostfri stång behandlas med kalcium i smältningsstadiet, vilket förbättrar bearbetbarheten utan att försämra korrosionsegenskaperna och utan att analysmässigt avvika från normen.

Dokument (ladda ner)
  Teknisk data: Rostfritt stål
Produktdetaljer
Stäng Snabborder
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.